Makaleler

ROP Prematüre Retinopatisi

ROP (Retinopathy of Prematurity)

 

 

Prematüre yani 37 haftadan erken doğan bebeklerde ve özellikle 2000 gramın altında doğum ağırlığı da eşlik ediyorsa, retinada(ağ tabaka) görülen ve erken teşhis ve tedavi yapılmazsa MUTLAK KÖRLÜK ile sonuçlanabilen, son derece riskli bir hastalıktır.

Risk, özellikle 32 hafta/1000 gram sınırında daha da artar. Bu gibi bebeklerde ilk muayenenin doğumdan en geç 3 hafta sonra yapılması ZORUNLUDUR. Muayenenin bebeğin gelişimi üzerinde herhangi menfi bir etkisi yoktur. Özel cihazlarla ve bu konuda deneyimi olan hekimlerce yapılan ve birkaç dakika süren ağrısız bir işlemdir.

Dr Süleyman Karaatlı ve Dr Cüneyt Özmen

ROP Lazer Tedavisini uygularken

 

Bebekler, normal retina gelişimi tamamlanana kadar (Zon 3) düzenli olarak takip edilir. Bu muayeneler esnasında doğuştan katarakt, buftalmi (doğuştan göz tansiyonu), şaşılık .. gibi diğer hastalıklar da tespit edilmektedir.

ROP'ta çeşitli tedaviler mevcuttur. Geçmişte kriyo (dondurma) tedavisi ile başlayan bu süreç, günümüzde Lazer Fotokoagülasyon ve son yıllarda da göziçi Avastin (Altuzan) uygulamaları ile devam etmektedir. Önemli olan, hastalığın erken teşhisidir.